honey1-600x400

Od tysięcy lat ceniony w każdym zakątku świata. Wszędzie gdzie tylko występują pszczoły znane są różne rodzaje miodu. Docenia się jego walory smakowo – zapachowe, ale także szereg składników. Każdy miód posiada prozdrowotne właściwości,
a w zależności od rodzaju roślin z jakich jest wytwarzany posiada odmienne działanie na organizm.

Nie jest to dietetyczny produkt, gdyż 70% miodu stanowią cukry. Niemniej jednak pozostałe 30% jest na tyle wartościowe, że warto wprowadzić miód do codziennej diety. Miód posiada silne działanie antybakteryjne, antywirusowe, a także niszczy grzyby. Za sprawa takiego działania stoi inhibina dodawana do miodu przez pszczoły. Jego działanie umacnia spora dawka lizozymu, oksydazy oraz apidycynów. Te i wiele innych substancji zawartych
w miodzie sprawiają, iż ma on właściwości wzmacniające, regenerujące oraz zwiększa odporność.

Miód gryczany

Uzyskiwany z nektaru kwiatów gryki. Odróżnia się od pozostałych swoją ciemnobrunatną barwą oraz zawartością rutyny – składnika o właściwościach wzmacniających układ krążenia oraz przyśpieszający gojenie się ran. Zaleca się stosowanie go przez osoby narażone na schorzenia układu krążenia, a także po operacjach, złamaniach i zabiegach chirurgicznych. Miód gryczany zawiera sporą dawkę magnezu, który korzystnie wpływa na pamięć.

Miód spadziowy

Powstaje ze spadzi – lepkiej substancji występującej na drzewach i krzewach zarówno liściastych jak i iglastych. Ma charakterystyczny zielonkawy kolor i korzenny smak. Posiada wysoką aktywność bakteriobójczą. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, wykrztuśnie,
a także stymulująco na system immunologiczny. Często stosowany jest do produkcji syropów wykrztuśnych. Ponadto zalecany jest osobom, które dużo pracują przy komputerze.

Miód lipowy

Pozyskiwany z kwiatów lipy. Ma jasnożółtą barwę i wyraźny posmak lipy. Działa w bardzo szerokim zakresie: antyseptycznie, przeciwskurczowo, przeciwgorączkowo, napotnie, uspokajająco, lekko nasennie i wykrztuśnie. Dlatego jest wskazany wspomagająco przy leczeniu przeziębienia i grypy – odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Sprawdza się także w diecie osób żyjących w stresie – ułatwia zasypianie oraz łagodzi skutki stresu.

Miód rzepakowy

Pozyskiwany z kwiatów rzepaku, jest słodki, ale z delikatna goryczką, o słomkowym kolorze. Bardzo szybko ulega krystalizacji, pod wpływem której staje się niemal biały. Miód rzepakowy wspomaga pracę wątroby i reguluje trawienie. Jest to możliwe, gdyż dzięki niemu szybciej usuwa się toksyny z organizmu. Ponadto polecany jest osobom z chorobami serca oraz w częstych i nawracających stanach zapalnych dróg oddechowych.

Miód wielokwiatowy

Zwany miodem tysiąca kwiatów, pozyskiwany jest z letnich kwiatów, kwitnących w czerwcu i lipcu. Ma żółtą barwę, po krystalizacji – jasnobrunatną, o bardzo słodkim smaku. Dzięki obecności łatwo przyswajalnych cukrów wspomaga mięsień sercowy. Osobom uczulonym na pyłki pomaga uodparniać się na poszczególne alergeny oraz łatwiej znosić sezon alergiczny. Ze względu na łagodny smak warto podawać go dzieciom zapobiegawczo, a także w leczeniu przeziębienia, grypy, czy chorób dróg oddechowych.

Miód akacjowy

Ma bardzo jasną, niemal przezroczystą barwę i bardzo wolno krystalizuje. Ten rodzaj miodu ma działanie bakteriobójcze i moczopędne. Jest dobrym wyborem dla osób borykających się
z chorobami nerek i nawracającym zapaleniem pęcherza. Powinien też znaleźć się w diecie osób z dolegliwościami żołądkowymi – przyśpiesza regeneracje błon śluzowych żołądka. Wspomaga trawienie i zapobiega chorobom wrzodowym żołądka i dwunastnicy.

 

W dobie podróbek i zafałszowań ciężko o prawdziwy miód. Nawet pszczelarze w małych pasiekach mieszają miód prawdziwy ze sztucznym. Jeżeli nie ma pewności co do jakości miodu, warto domowymi sposobami sprawdzić jego prawdziwość. Kieruje się tutaj czterema testami:

  1. Test ściekania – miód naturalny nabrany na łyżeczkę ścieka równomiernie, tworząc na talerzyki stożek. Miód sztuczny rozleje się po talerzu.
  2. Test rozpuszczania – miód naturalny wprowadzony do zimnej wody rozpuszcza się nierównomiernie tworząc smugi – w przeciwieństwie do sztucznego o znakomitej rozpuszczalności.
  3. Test wagi – w litrowym słoiku powinno być mniej niż 1,4 kg prawdziwego miodu.
  4. Krystalizacja – najprostsza, a za razem najbardziej czasochłonna metoda sprawdzania prawdziwości miodu. Prawdziwy miód krystalizuje – każdy. W zależności od rodzaju czas krystalizacji może być dłuższy, bądź krótszy. Miód sztuczny nigdy nie skrystalizuje.