Pumpkins-600x400

Dynia przede wszystkim jest bogatym źródłem witamin. Wybór odpowiedniego koloru warunkuje ilość witamin w niej – im bardziej pomarańczowa tym lepiej. Jest warzywem niskokalorycznym – około 30kcal/100g, a także lekkostrawnym. Warto jednak zaznaczyć, że ma wysoki poziom glikemiczny i nie jest zalecana dla diabetyków.

 

Dynia to świetne źródło witaminy B1, B2 i PP, a także potasu i beta-karotenu. Soki
i przeciery z dyni mają działanie moczopędne, dlatego dobrze sprawdzają się w leczeniu schorzeń nerek i układu krążenia. Posiada również zdolności odtruwające, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Stymulująco wpływa na wydzielanie żółci oraz działa regenerująco na przewód pokarmowy oraz wątrobę. Gotowana lub surowa dynia pomaga likwidować zaparcia. Dla osób o delikatnych żołądkach rozgotowana dynia jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna. Naukowo udowodniono ochronne działanie przed wystąpieniem raka płuc. Dynia wzmacnia także system immunologiczny.

Ze względu na małą zdolność wiązania azotanów z gleby dynia jest zalecana w żywieniu dzieci oraz osób chorych
i rekonwalescentów.

 

Wysoka wartość żywieniowa stanowi mocny argument za tym, aby to warzywo częściej było stosowane w codziennej diecie. Zapewnia zdrowie, wyśmienity smak, a dzięki zawartości beta-karotenu piękną cerę. Jest warzywem na tyle uniwersalnym, że stosuje się je zarówno do słodkich wypieków czy deserów, ale także do zup, dań głównych
i przetworów. Świetnie odnajduje się zatem w aranżacjach słodkich, słonych czy kwaśnych.