coconut-oil-600x400

Olej kokosowy to produkt o szerokim zastosowaniu – stosuje się go w kulinariach zarówno do smażenia jak i na surowo, a ponadto jego właściwości zostały docenione w kosmetyce. Od tłuszczy roślinnych odróżnia go konsystencja, gdyż jest ciałem stałym. Jednak jego cech wyróżniających jest znacznie więcej.

Przez wiele lat olej kokosowy uznawano za szkodliwy, ponieważ zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, oskarżane o nadwagę i miażdżycę. Liczne badania wykazały, iż są to średnio łańcuchowe kwasy mające odmienne działanie.

Przyspiesza zrzucanie zbędnych kilogramów, a także wspomaga budowę masy mięśniowej. Zwiększenie spożycia trójglicerydów o krótkich łańcuchach powoduje wzrost spalania o około 120 kalorii dziennie. Ponadto wytworzone podczas metabolizmu ciała ketonowe dają efekt zmniejszenia apetytu.

Metabolizm średnio łańcuchowych trójglicerydów przebiega inaczej niż metabolizm długo łańcuchowych trójglicerydów, kojarzonych klasycznie z nasyconymi kwasami tłuszczowymi. Podczas ich przemian wytwarzane są ciała ketonowe mające znaczący wpływ na wiele chorób układu nerwowego – pomagają w redukcji napadów padaczkowych, a także są źródłem energii dla zdegradowanych komórek mózgowych w chorobie Alzheimera.

Kwas laurynowy, stanowiący prawie 50% kwasów tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym. Jego głównym działaniem jest wspomaganie układu odpornościowego w walce z wirusami i bakteriami. Niewątpliwą zaletą jest to, iż atakuje tylko szkodliwe drobnoustroje i w przeciwieństwie do tradycyjnych antybiotyków pozostawia nienaruszoną florę bakteryjną organizmu.

Badania u ludzi i zwierząt wykazują iż, spożywanie oleju kokosowego poprawia zawartość cholesterolu całkowitego, a także wzajemne proporcje frakcji HDL i LDL. Ma to przełożenie na zdrowie w postaci zmniejszenia ryzyka chorób serca.

Jako ostatnią cechę oleju kokosowego warto wymienić jego podstawowe zastosowanie w kosmetyce, a mianowicie wpływ na skórę i włosy. Wzmacnia on barierę lipidową skóry oraz poprawia wilgotność. Potrafi także zablokować do 20% promieni UV docierających do skóry. Chroni włosy przed uszkodzeniami tworząc na nich delikatną powłokę.