Naukowcy wzięli pod uwagę wyniki badań z 10 krajów z ostatnich 11 lat, które zestawiły dane kosztów stosowania zdrowej i mniej zdrowej diety. I co się okazało? Baedacze doszli do wniosku, że dieta bogata w świeże owoce, warzywa, chude mięso, ryby i orzechy – kosztuje więcej niż dieta bogata w przetworzoną żywność, mięso i rafinowane ziarna zbóż. Zdrowe odżywianie zwiększało dzienny koszt wyżywienia średnio o 1,5 dolara – czytamy na łamach „British Medical Journal”. Największa różnica w cenie widoczna jest przy zakupie mięsa i ryb, gdzie za zdrowszą wersję trzeba zapłacić średnio o 0,29 dolara więcej niż za wersję niezdrową. W przypadku zbóż, różnica wyniosła 0,03 dolara, dla nabiału 0,004 dolara, przekąsek i słodyczy 0,12 dolara, a dla tłuszczów i olejów – 0,02 dolara. – Zdrowa dieta kosztuje więcej, jednak różnica ta jest zdecydowanie mniejsza, niż wcześniej zakładano. Poza tym różnica w cenie jest bardzo mała w porównaniu do kosztów ekonomicznych związanych z leczeniem chorób dietozależnych – powiedział jeden z autorów badań Dariusz Mozaffarian. – Z drugiej strony zdrowa dieta kosztuje 550 dolarów rocznie, co dla osób o niskich dochodach, może być barierą nie do pokonania – dodaje. Naukowcy z Harvard School of Public Health sugerują, że „polityka żywnościowa koncentruje się na promocji niedrogiej żywności, a skomplikowana sieć magazynowania, transportu, przetwarzania, produkcji i marketingu, sprzyja sprzedaży wysoko przetworzonych produktów spożywczych”. Według badaczy stworzenie podobnego systemu, wspierającego proces produkcji żywności dobrej jakości, może pomóc w zwiększeniu dostępności i obniżeniu kosztów zdrowej diety. Wyniki badań zostały opublikowane na łamach British Medical Journal.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *