jaja

Na smak i wartości odżywcze jajek wpływa to, w jaki sposób hodowane są kury. Informacje na ten temat zawarte są w oznaczeniu umieszczonym na jajkach. Zgodnie z zaleceniami Unii Europejskiej każda sztuka przeznaczona do handlu powinna być opatrzona odpowiednim kodem liczbowo-literowym. Poszczególne elementy kodu informują o jakości produktu oraz gdzie i w jaki sposób został wyprodukowany.

 

Kod na jajku przedstawia się w takiej formie: X-YY-AABBCCDD

DD- to kod firmy

CC- zakres działalności firmy

BB- kod powiatu

AA- kod województwa

YY- to kod kraju, który dla Polski sygnowany jest jako PL.

 

Informacją najistotniejszą dla konsumenta jest pierwsza cześć kodu, a mianowicie liczba zawarta pod niewiadomą X. Oznacza on sposób, w jaki były hodowane kury. Stosuje się skalę od 0 do 3.

3 – to jajka pochodzące z chowu klatkowego. W związku z nieetycznym podejściem do zwierząt chów taki jest zakazany w wielu krajach Unii Europejskiej. Kury żyją w niewielkich klatkach, nie wychodzą na zewnątrz, a jedynym dostarczanym im źródłem światła jest sztuczne oświetlenie. Klatki są na tyle niewielkie, że kury nie są w stanie rozprostować skrzydeł ani swobodnie się w nich obracać. Często także obcina się im dzioby, aby nie raniły się wzajemnie. Jest to jeden z najtańszych sposobów hodowli kur, który nastawiony jest na maksymalizację zysku. Jednym pożywieniem są pasze, bardzo wysoce wydajne, gdyż kura
w takiej farmie znosi rocznie około 350 jajek (w naturalnych warunkach jest to około 200).

 

2 – to jajka pochodzące z chowu ściółkowego. Od jajek z chowu klatkowego różnią się jedynie brakiem klatek – kury trzymane są razem w zamkniętym pomieszczeniu. Na 1m2 dopuszcza się trzymanie 9 kur. Aby lepiej zobrazować tłok w takich pomieszczeniach – na jedną kurę przypada powierzchnia dwóch kartek A4.

 

1 – to jajka pochodzące z chowu wolnowybiegowego. Oznacza to, iż kura ma do dyspozycji wydzielony obszar na którym może się swobodnie przemieszczać i spożywać znaleziony tam pokarm. Poza tym podaje się pasze i na noc kury zamykane są w kurnikach.

 

0 – to jajka pochodzące z chowu ekologicznego. Kury mają do dyspozycji wybieg oraz kurnik, bez ingerencji tutaj człowieka. Karmione są paszami posiadającymi certyfikaty ekologiczne.

 

Można także spotkać się z jajami nieoznakowanymi na targach czy bazarach. Obowiązku znakowania nie mają hodowcy do 50 kur, którzy jaja sprzedają w ilościach detalicznych, a nie hurtowych. Są to przeważnie jaja pochodzące z chowu przydomowego. Nie mniej jednak sprzedawca powinien mieć przy sobie pisemną informację o ich pochodzeniu oraz terminie przydatności do spożycia.

 

Na samym opakowaniu jajek powinna być zawarta informacja o wadze jajek oraz o ich klasie.

Jako klasy wyróżnia się:

A – jaja świeże, bez uszkodzonej skorupki

B – jaja drugiej klasy bądź też jaja utrwalane

C – jaja niesortowalne, przeznaczone dla przemysłu

 

Oznaczenia dotyczące wagi wyglądają następująco:

XL – bardzo duże, 73g i więcej

L – duże, 63 – 73g

M – średnie, 53 – 63g

S – małe, poniżej 53g.

 

Czym różnią się jaja pochodzące z różnych hodowli?

Przede wszystkim składem, a dla wielu osób także i smakiem. Wysoko przetworzone pasze, niejednokrotnie z antybiotykami mają bezpośrednie przełożenie na to co znajdzie się
w samym jajku. Także warunki chowu są istotne – kury żyjące w olbrzymich skupiskach, pokaleczone i zestresowane dają jaja o innej jakości niż kury żyjące na wolnym wybiegu. Żywot kury w klatce sprowadza się do jedzenia, picia i niesienia jaj. Kury z wolnego wybiegu zakres swoich swobód mają znacznie szerszy.

 

Warunki chowu kur, które warto zaznaczyć, że nie są maszynami do jajek, a żywymi istotami są bardzo różne i to konsumenci poprzez kupno jajek z odpowiednim oznaczeniem dokonują wyboru co do warunków życia tych ptaków, a także jakości produktów spożywanych przez siebie. Ceny pomiędzy cenami jajek z różnych chowów są bardzo rozbieżne, jednak jak
w większości przypadków – za ceną idzie jakość.