images

Przyprawy w codziennej diecie odgrywają ważna rolę i korzystnie wpływają na zdrowie. Nauka o żywieniu i żywności podkreśla rolę przypraw (tak naprawdę zawartych w nich substancji czynnych) w pobudzaniu metabolizmu. Wiele z nich oczyszcza organizm z toksyn, ma działanie bakteriobójcze, moczopędne, wzmaga apetyt, poprawia trawienie, czy wpływa rozkurczowo na mięśnie. Każdą z przypraw charakteryzuje odmienne działanie, dlatego warto zapoznać się z ich właściwościami. Mowa jednak będzie o przyprawach naturalnych, nie o gotowych mieszankach, te bowiem zawierają znaczne ilości soli oraz sztuczne związki chemiczne.

Pieprz
Pobudza łaknienie, reguluje wydzielanie soków żołądkowych przez co pozytywnie wpływa na trawienie. Jest również stosowany jako środek moczopędny.

Bazylia
Wspomaga działanie układu trawiennego poprzez pobudzenie wydzielania soku żołądkowego. Wykazuje także działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Jest cennym źródłem makro- i mikroelementów.

Kminek
Łagodzi dolegliwości wątroby, zalecany przy wrzodach żołądka i dwunastnicy. W połączeniu z melisą łagodzi bóle menstruacyjne. Łagodzi także kolki. Spożywany w stanie surowym dostarcza wielu witamin.

Melisa
Działa uspokajająco, rozkurczowo, przeciwbólowe i przeciwbakteryjnie. Wzmacnia pamięć oraz przeciwdziała bezsenności. Poprawia apetyt i działa na niestrawność. Jest cennym źródłem makroelementów.

Mięta
Charakteryzuje ją działanie przeciwskurczowe, przeciwwymiotne i bakteriobójcze. Można ją stosować przy nerwobólach i bezsenności. Łagodzi dolegliwości reumatyczne.

Cynamon
Poprawia ukrwienie narządów przez co działa także rozgrzewająco. Ponadto wspomaga trawienie.

Kurkuma
Ma silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Kurkumina – przeciwutleniacz, główny barwnik kurkumy wykazuje silnie hamujące działanie na rozwój nowotworów

Imbir
To silny środek przeciwzapalny oraz przeciwutleniacz. Ogranicza powstawanie nowych naczyń krwionośnych, zatem jest skuteczny w walce z komórkami rakowymi.

 

Niestety niektóre przyprawy mogą przynosić negatywne efekty jak pojawienie się lub nasilenie zgagi. Jest to związane z występowaniem kapsaicyny w ostrych przyprawach, która działa drażniąco na przełyk. Także dla osób z cerą trądzikową zalecane jest wyeliminowanie ostrych przypraw w związku z zaburzeniami kurczliwości drobnych naczyń krwionośnych skóry.

Należy pamiętać o umiarze i zdrowym rozsądku w stosowaniu przypraw, gdyż użycie zbyt dużej ich ilości oraz zmieszanie niepasujących do siebie przypraw spowoduje niekorzystny wpływ dla naszego zdrowia jak i smaku przygotowywanych posiłków.