Rowanberry

W otoczeniu ogromu roślin ciężko przyporządkować je tylko do jednej kategorii – te są roślinami ozdobnymi, a te leczniczymi. Niejednokrotnie roślina, która zachwyca swoim pięknem jest także w stanie zachwycić swoimi właściwościami zdrowotnymi. Do takich roślin zalicza się właśnie jarzębina.

Prawidłową nazwą jest jarząb pospolity, popularnie zwany jarzębiną. Jest powszechnie spotykaną rośliną, rosnącą w lasach, przy drogach, a także w parkach. Kwitnie w maju i czerwcu, a owocuje od września do listopada, jednak owoce utrzymują się nawet i całą zimę. Będące ozdobą jesiennego krajobrazu czerwono – pomarańczowe owoce są doskonałym źródłem wielu niezbędnych składników, a także przyczyniają się do złagodzenia skutków czy przy profilaktyce niektórych chorób.

Koralowe, kuliste owoce to doskonałe źródło witaminy C i beta-karotenu. Ponadto w tych niewielkich owocach znajdują się witaminy z grupy B, PP i K, potas, sód, magnez i miedź. Na wyliczenie zasługują także kwasy organiczne, antocyjany, flawonoidy, garbniki, pektyny
i cukry.

Zastosowanie owoców jest wielokierunkowe. Jarzębinę stosuje się w profilaktyce choroby nadciśnieniowej i miażdżycy, a także wspomaga leczenie żylaków. Posiada działanie moczopędne, przeciwzapalne na błony śluzowe jelit i żołądka, a także łagodzi podrażnienia wątroby. Jest niedoceniona w leczeniu zaburzeń trawiennych, zaparć, wzdęć, szczególnie u małych dzieci, gdyż jest ona dla nich łagodna. Pomaga w leczeniu kamicy nerkowej
i żółciowej. Napary z jarzębiny stosuje się przy zakażeniach bakteryjnych, grypie, przeziębieniu oraz przy gojeniu się ran.

Zbiór owoców jarzębiny przeprowadza się, gdy owoce są już w pełni dojrzałe, w październiku lub po pierwszych przymrozkach. Ścina się całe baldachy, a owoce oddziela po ususzeniu (w temp. 45oC). Wysuszone owoce przechowuje się w suchym miejscu, gdyż łatwo chłoną wilgoć i pleśnieją. Suszenie owoców pozwala na zachowanie wszystkich ich właściwości. Należy pamiętać, jak przy każdym zbiorach, aby przeprowadzać je za miastem, z dala od ruchliwych miejsc czy zakładów przemysłowych. Uwagę powinno się skupić też na samych owocach, aby nie były przejrzałe czy mokre, gdyż wtedy łatwo pleśnieją.

Owoce jarzębiny spożywa się dopiero po odpowiedniej obróbce. Świeże owoce zawierają toksyczny kwas parasorbinowy, powodujący biegunki, wymioty i nudności. Pozbywa się go poprzez obróbkę termiczną – zarówno w wysokich temperaturach, jak i poniżej zera.