Do sprzedaży bezpośredniej dopuszcza się wyłącznie produkty wyprodukowane z własnych surowców przez podmiot prowadzący produkcję produktów pochodzenia zwierzęcego do sprzedaży bezpośredniej.

Co dopuszcza do sprzedaży bezpośredniej nowe prawo:

1. Tusze lub podroby, pozyskane z drobiu poddanego ubojowi w gospodarstwie rolnym, w przypadku gdy roczna produkcja w tym gospodarstwie nie przekracza:

  • 2500 sztuk indyków,
  • 10000 sztuk innych gatunków drobiu.

2. Tusze lub podroby z zajęczaków poddanych ubojowi w gospodarstwie rolnym, w przypadku gdy roczna produkcja w gospodarstwie nie przekracza 5000 sztuk.
3. Tusze lub podroby, pozyskane przez koło łowieckie Polskiego Związku Łowieckiego będące dzierżawcą obwodu łowieckiego albo ośrodek hodowli zwierzyny prowadzony przez zarządcę obwodu łowieckiego z:

  • z grubej zwierzyny łownej skórowanej albo nieoskórowanej,
  • z drobnej zwierzyny łownej patroszonej albo niewypatroszonej lub opierzonej albo nieopierzonej, lub oskórowanej albo nieoskórowanej – po odstrzale wykonanym zgodnie z przepisami prawa łowieckiego.

4. Produkty rybołówstwa (pozyskane przez uprawnionego do rybactwa):
– żywe,
– uśmiercone (w całości oraz wykrwawione, odgłowione, pozbawione płetw, wypatroszone).
5. Żywe ślimaki lądowe (gatunki: Helix pomatia, Cornu aspersum aspersum, Cornu aspersum maxima, Helix lucorum; gatunki z rodziny Achatinidae).
6. Mleko surowe, siarę, surową śmietanę, pozyskane w gospodarstwie produkcji mleka.
7. Jaja pozyskane od drobiu lub ptaków bezgrzebieniowych.
8. Produkty pszczele nieprzetworzone:

  • miód,
  • pyłek pszczeli,
  • pierzgę,
  • mleczko pszczele.

W jaki sposób można sprzedawać powyższe produkty?

 

Tusze lub podroby z drobiu; tusze lub podroby z zajęczaków oraz żywe ślimaki lądowe będzie można sprzedać zwykłemu Kowalskiemu w miejscu produkcji, na targowiskach, z obiektów/urządzeń ruchomych i tymczasowych, ale w miejscu produkcji, na targowiskach lub poza nimi. Można je będzie sprzedawać także sprzedawcom detalicznym, którzy sprzedadzą je tylko klientowi końcowemu.

Te zasady stosuje się także wobec:
1. Tusz lub podrobów, pozyskanych przez koło łowieckie Polskiego Związku Łowieckiego, które dodatkowo mogą być sprzedawane na terenie obwodu łowieckiego dzierżawionego przez koło łowieckie Polskiego Związku Łowieckiego albo zarządzanego przez ośrodek hodowli zwierzyny.
2. Produktów rybołówstwa, które dodatkowo mogą być sprzedawane ze statków (nie dotyczy statków zamrażalni i statków przetwórni).
3. Mleka surowego, siary, surowej śmietany; jaj od drobiu lub ptaków bezgrzebieniowych; produktów pszczelich nieprzetworzonych, które dodatkowo mogą być sprzedawane z urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności oraz ze specjalistycznych środków transportu – w miejscu produkcji, na targowiskach lub poza nimi.

 

Gdzie m.in. można prowadzić sprzedaż bezpośrednią:

 

1. W województwie, w którym odbywa się produkcja lub na obszarze sąsiadujących z nim województw.
2. W innych województwach (poza powyższymi) podczas wystaw, festynów, targów lub kiermaszów, organizowanych w celu promocji tych produktów. Tu warunkiem jest przekazanie powiatowemu lekarzowi weterynarii (właściwemu ze względu na miejsce sprzedaży), co najmniej na siedem dni przed dniem jej rozpoczęcia, pisemną informację zawierającą: imię i nazwisko/nazwę podmiotu oraz adres producenta, dane dotyczące miejsca i okresu, w których będzie prowadzona sprzedaż.

 

Ile można sprzedać :

 

Wielkość produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej wynosi nie więcej niż:

  • – 50 sztuk tygodniowo – tusze indyków, wraz z podrobami z tych indyków;
  • – 500 sztuk tygodniowo – tusze gęsi, wraz z podrobami z tych gęsi;
  • – 200 sztuk tygodniowo – tusze innych gatunków drobiu wraz z podrobami z tego drobiu;
  • – 100 sztuk tygodniowo – tusze zajęczaków, wraz z podrobami z tych zajęczaków;
  • – 10000 kg rocznie – tusze grubej zwierzyny łownej, wraz z podrobami z tej zwierzyny;
  • – 10000 kg rocznie – tusze drobnej zwierzyny łownej, wraz z podrobami z tej zwierzyny;
  • – 1000 kg rocznie – żywe ślimaki lądowe;
  • – 1000 litrów tygodniowo – mleko surowe albo mleko surowe i siara;
  • – 200 litrów tygodniowo – surowa śmietana;
  • – 2450 sztuk tygodniowo – jaja od drobiu;
  • – 500 sztuk rocznie – jaja od ptaków bezgrzebieniowych.

 

Wielkość sprzedaży tygodniowej można zwiększyć, jeżeli zgodzi się na to powiatowy lekarz weterynarii i pod warunkiem, że nie przekroczy się limitu rocznego, który wynosi:
Powiatowy lekarz weterynarii, na wniosek producenta, może wyrazić zgodę na przekroczenie w danym tygodniu wielkości produkcji tych produktów pod warunkiem zachowania rocznego limitu produkcji, który wynosi:

 

  • 2500 sztuk – tusze indyków, wraz z podrobami z tych indyków;
  • 10000 sztuk – tusze innych gatunków drobiu, wraz z podrobami pozyskanymi z tego drobiu;
  • 5000 sztuk – tusze zajęczaków, wraz z podrobami z tych zajęczaków;
  • 52000 litrów – mleko surowe albo mleko surowe i siara;
  • 10400 litrów – surowa śmietana;
  • 127400 sztuk – jaja od drobiu.

Oprac. (mago)

źródło: http://www.strefaagro.gp24.pl