Sery kozie polecane są wszystkim chcącym zdrowo się odżywiać. Nie bez powodu nabiał zajmuje tak ważne miejsce w prawidłowej diecie. Mleko kozie jest tak wartościowe między innymi ze względu na to, że kozy są niezwykle zdrowymi zwierzętami. Zdaniem naukowców potrafią one lepiej bronić się przed zanieczyszczeniami środowiska oraz niektórymi chorobami. Mają także zdolność pozbywania się z organizmu szkodliwych pierwiastków, które mogą przedostać się do mleka. Wszystko to sprawia, że kozie sery są niebywale zdrowe i łatwo przyswajalne przez ludzki organizm.
Kozie mleko zawiera dużo witamin (zwłaszcza D3, niacynę oraz biotynę) oraz minerałów (magnez, wapń, żelazo, fosfor, potas i in.), a ich proporcje są korzystniejsze dla człowieka niż w mleku krowim. Pod tym względem jest ono zbliżone do mleka ludzkiego. Dzięki witaminie D3, poprawiającej przyswajanie przez organizm wapnia, u osób pijących kozie mleko można zaobserwować wzmocnienie kości i zębów. Tłuszcze zawarte w kozim mleku zawierają m.in. cenne kwasy Omega-6, a także znaczną zawartość kwasów tłuszczowych średnionasyconych, które nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej.
Do Produktów z Certyfikatem Wyroby Naturalne Polska dołączyły sery i mleko kozie z „Koziego Gospodarstwa” Pani Heleny Stopki. Gratulujemy!
Do Produktów z Certyfikatem Wyroby Naturalne Polska dołączyły sery i mleko kozie z „Koziego Gospodarstwa” Pani Heleny Stopki. Gratulujemy!