Dynia – wulkan witamin i minerałów

Mimo, że Halloween mamy już dawno za sobą, to jednak dynię znajdziemy jeszcze na nie jednym straganie. Na pewno znajdzie się wiele amatorów tej niezwykle wartościowej rośliny, dlatego warto dowiedzieć się o niej czegoś więcej.
Dynia przywędrowała do nas z Ameryki Środkowej. W Polsce dość szybko zdobyła popularność i zaczęła się pojawiać na stołach chłopskich jak i dworskich. Ale nie tylko – dawniej mężczyźni przed miłosnymi schadzkami zajadali się nasionami dyni, a kobiety karmiły nimi niemrawych mężów i kochanków. Czyniono tak, ponieważ pestki dyni uważano za afrodyzjak. W niektórych regionach Polski, Pan Młody tuż przed nocą poślubną zakładał maskę z dyniowej skorupy i pogryzał pestki, a wszystko po to by sprostać mężowskim obowiązkom.
Dynia jest bardzo pysznym, a przede wszystkim zdrowym warzywem. Wśród dyniowatych wyróżniamy wiele gatunków, a za najbardziej wartościowe uznaje się te z pomarańczowym miąższem. Warto wybierać gatunki o intensywniejszym kolorze, ponieważ zawierają więcej witamin. Znajdziemy ich tutaj sporo, m.in. są to witaminy: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, wśród których warto wymienić fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Zapobiega ona krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami. Wraz z witaminą E wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki.
Osoby, które dbają o linię, również powinny o niej pamiętać i śmiało się nią zajadać, bowiem zawiera niewiele kalorii. Jest bardzo pomocna w dietach odchudzających – zawiera dużo białka, celulozy, pektyn oraz kwasów organicznych. Ponadto przyspiesza przemianę materii.
Dynię poleca się w nieżytach przewodu pokarmowego, przy uporczywych zaparciach, chorobach krążenia z towarzyszącymi im obrzękami i schorzeniach wątroby. Nawet dla tzw. delikatnych żołądków rozgotowana dynia jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna.
Bardzo często stosuje się ją w dietach odkwaszających organizm. Posiada także właściwości moczopędne i żółciopędne. Te wszystkie cenne właściwości dyni sprawiają że jest zalecana podczas rekonwalescencji po ciężkich chorobach, dzięki niej można szybko odzyskać siły.
Dodatkowym atutem tej rośliny jest fakt, że jesteśmy w stanie wykorzystać ją w całości, nie marnując jej cennych składników:
-Miąższ to doskonały środek przeciwwymiotny dla ciężarnych kobiet.
-Kwiaty, a dokładnie odwar, który się z nich sporządza, jest wykorzystywany do leczenia trudno gojących się ran.
-Pestki to niezwykła skarbnica dobroczynnych właściwości. Stanowią one główne źródło cynku, dzięki czemu ich spożywanie zapobiega rozrostowi i zapaleniu prostaty. Ma także dobry wpływ na włosy i paznokcie. Są stosowane także w kuracjach przy chorobach skóry takich jak: trądzik, opryszczka, a także przy wrzodach żołądka. Ale to nie wszystko- zapobiegają miażdżycy, ponieważ zawierają fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego mogą obniżać poziom cholesterolu. Ponadto znajdują się w nich lekkostrawne białka, mikroelementy, selen, magnez, cynk, miedź i mangan. Stosuje się je od bardzo dawna w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego.
Dziś już wiadomo, że nasi przodkowie się nie mylili – pestki mają działanie afrodyzjakalne, które zawdzięczają m.in. właśnie zawartemu w nich tokoferolowi czyli witaminie płodności (witamina E).
Dynia to niezwykle uniwersalne warzywo. W książkach kucharskich i Internecie, aż roi się od przeróżnych przepisów. Można ją ścierać na surowo lub piec w piekarniku oraz gotować. Wykorzystuje się ją zarówno do dań słonych jak i słodkich wypieków. Dynia jest nie tylko smaczna ale i zdrowa, warto więc o tym pamiętać i wykorzystywać te dobrodziejstwa, które dostajemy od natury.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *