„Pij mleko będziesz wielki!” – hasło to jest powtarzane wszędzie – i bardzo dobrze, ale często mamy wtedy na myśli tylko mleko krowie, zapominając o innych, min. o mleku kozim. My Polacy jesteśmy bardzo przyzwyczajeni do mleka krowiego, które jest u nas najpopularniejsze. W niedziele podczas Festynu Rodzinnego w Zakopanem na stoisku z Wyrobami Naturalnymi Polska mogliście Państwo skosztować wiele smakołyków z Certyfikatem, m.in. serów, kawy, żurku, soków, słodyczy a także świeżego mleka koziego. Znalazło się wielu odważnych i skorzystało z tej okazji. Dlaczego odważnych? Dlatego, że wiele osób boi się tego mleka nawet spróbować, ponieważ różni się ono smakowo od krowiego. Przyzwyczajeni do innego smaku często się zrażamy, ale to tylko kwestia przyzwyczajenia – mleko kozie jest pyszne! Z tym stwierdzeniem na pewno zgodzą się nasi niedzielni goście. Warto się przekonać do tego trunku, ponieważ jest ono zdrowszym substytutem mleka krowiego.
Co je wyróżnia?
Kozie mleko ma lekko żółtą barwę (nadawaną przez karoten) i korzenny, nieco słony smak. Ważną cechą odróżniającą jest tłuszcz. Ma on tutaj postać drobnych i jednorodnych drobin (odwrotnie jak w mleku krowim), dzięki czemu jest on szybciej emulgowany, a mleko staje się łatwo przyswajalne dla człowieka. Najcenniejszą właściwością mleka koziego jest białko, które nie wywołuje alergii nawet u osób uczulonych na białko mleka krowiego czy jajek. Białko to nie zawiera głównych frakcji globulin występujących w mleku krowim i działających alergogennie na organizm ludzki.
Dlaczego warto pić mleko kozie?
Miedzy innymi właśnie ze względu na tą strukturę i skład białka, które są korzystniejsze dla organizmu ludzkiego. Białko ma wysoką wartość biologiczną, zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy, których organizm nie może wytworzyć, lecz musi pobrać z pożywienia.
Kozie mleko zawiera więcej mikroelementów, soli mineralnych, makroelementów ( głównie wapnia, fosforu, potasu i chloru), a także ważne dla organizmu witaminy – A, C, D, PP i z grupy B, a także kwas foliowy. Korzystnie wpływają one na pracę organizmu, zdrowie i kondycję skóry. W swojej strukturze chemicznej mleko kozie najbardziej przypomina mleko kobiece.
Ma ono nie tylko właściwości odżywcze, ale również lecznicze. Znacznie częściej jest polecane przez lekarzy i dietetyków niż mleko krowie. Spożywanie mleka koziego przez zarówno zdrowego człowieka jak i rekonwalescenta, niesie korzystny wpływ na jego organizm. Dzieje się tak ponieważ zawiera ono procentowo mniej tłuszczu, a więcej białka i witamin w porównaniu do mleka krowiego. Wyroby powstałe na bazie mleka koziego, w tym ser kozi, są mniej tłuste, bogatsze w wysokoprocentowe białko, witaminy i sole mineralne.
Produkty kozie zalecane są osobom cierpiącym na skazę białkową, choroby układu krążenia i nadciśnienie tętnicze, a także dzieciom i alergikom, gdyż nie wywołują uczuleń. Dobroczynne działanie mleka cenione jest także w chorobie wrzodowej, astmie, gruźlicy a nawet przy nowotworach. Podnosi ono skuteczność leczenia, a także korzystnie wpływa na wzrost odporności organizmu. Codzienne spożywanie koziego mleka oraz jego przetworów zmniejsza ryzyko zapadania na choroby układu oddechowego i pokarmowego, zwiększa libido i witalność, zapobiega osteoporozie, korzystnie działa na układ nerwowy, wzmacnia pamięć i wspomaga proces uczenia się.
Co ciekawe, zaobserwowano że ludność wywodząca się z Bałkanów i Kaukazu, gdzie mleko kozie jest bardzo popularne, cieszy się długim życiem oraz sprawnością fizyczną i psychiczną aż do późnej starości. Więc kto wie – może to mleko kozie jest tym nieustannie poszukiwanym eliksirem na długowieczność?… warto sprawdzić.
Smakołykami częstowała pomocnica Św. Mikołaja
Ekspres był w użyciu cały czas